DISC stijlen & metaforen

Uitleg over DISC metaforen

Ons DISC aanbod

Download en laat je verrassen door ons DISC aanbod.

disc scan workshop elearning

Achtergronden van de DISC metaforen

DISC gedragsstijlen kennen in principe maar 4 hoofdkleuren. Rood voor ‘Dominantie’, geel voor ‘Invloed’, groen voor ‘Stabiliteit’ en blauw voor ‘Conformiteit’. Het zal je niet verbazen dat menigeen niet één, maar twee hoog scorende gedragsstijlen heeft. Vaak – maar let op, zeker niet altijd – zijn dat twee naastgelegen kleuren. Bijvoorbeeld de kleuren rood en geel. geel en groen, en dergelijke. Die praktijkervaring met de DISC Quick-scan, heeft ons geïnspireerd om te komen tot een metaforenwiel.

Verschil tussen soorten DISC gedrag

Vier soorten DISC gedrag dus. Dat is wat DISC inhoudt. Het verschil tussen die soorten heeft te maken met twee contrasten in gedrag:

1) De mate waarin mensen extravert óf introvert zijn. Mensen die zich introvert gedragen zijn wat voorzichtiger, gereserveerd, minder hoorbaar en meer beschouwend. Mensen die zich extravert gedragen zijn meer spraakzaam, meer hoorbaar, duidelijk en direct.

2) De mate waarin mensen taakgericht of relatiegericht zijn. Mensen die zich taakgericht gedragen, gebruiken feiten, zijn wat formeler en zakelijker in de omgang. Mensen die zich meer relatiegericht gedragen, richten zich op de gevoelens van mensen, zijn vaak persoonlijk en vriendelijk.

DISC metaforenwiel

Het metaforenwiel is opgebouwd aan de hand van de combinaties van de 4 DISC gedragsstijlen. We hebben een omschrijving opgenomen van het gedrag dat daar bij past, zonder te willen pretenderen daarin compleet te zijn. Er valt nog zo veel meer over te schrijven. En vooral over te praten in een DISC workshop of teamoverleg.

kernkwaliteit valkuil behulpzaam

Beschrijving DISC metaforen

Coureur

Onrustig, dominant, extrovert. Geeft vorm aan de inspanningen van het team en zoekt patronen in de discussies. Uitdagend, ruziënd, snel gefrustreerd en onrustig. Eerder hard dan zachtmoedig, niet bang voor risico”s. Productief onder druk en bij hoge snelheid: verkoopleiders, uitgevers, voetbaltrainers.

Ontdekker

Een nieuwsgierige verkenner, die makkelijk contacten legt en over talloze relaties beschikt. Veelzijdige en beweeglijke belangstelling. Als creatief ervaren, ofschoon eerder een samenvoeger, dan een echte verzinner. Gericht op brainstorming, op vernieuwing. Soms de neiging, om dingen net zo makkelijk te laten vallen als op te pikken.

Entertainer

De vernieuwer, creatieve denker, wiens ideeën en alternatieven zich onderscheiden door originaliteit en verbeeldingskracht. Zoekt ruimte om te kunnen fantaseren, om strategieën en scenario’s voor de toekomst te ontwerpen. Verliest wel eens de realiteit uit het oog. Is vaak een fantastische verhalenverteller.

Verlijmer

Zoekt onophoudelijk naar overeenkomst in de groep. De natuurlijke coördinator, die de procedure aangeeft, de bedoelingen verheldert, de opvattingen inventariseert en tenslotte samenvat wat iedereen wilt. Probeert elk teamlid aan te moedigen om bij te dragen en heeft een goede neus voor ieders sterke kant.

Metgezel

Stabiel, weinig overheersend. Stimuleert en ondersteunt de teamleden, bevordert de communicatie en de teamgeest. Integreert mensen en hun activiteiten, is sociaal opmerkzaam en kan goed luisteren. Een sterk verlichtend effect op teams. Een hekel aan conflicten en kan in kritieke momenten moeilijk besluiten.

Stille kracht

Rustig introvert. Houdt in de gaten dat er niets wordt overgeslagen, consciëntieus, zorgelijk en wat beschroomd ten opzichte van anderen. Een zintuig voor gevaar plus een grote zorg naar mensen, resulteren in een hang naar perfectie en detail. Degene achter de schermen die het planmatige verloop voor zijn rekening neemt.

Druïde

Analyseert de problemen en houdt de ideeën kritische tegen het licht. Ziet snel de zwakke plekken in een plan of argumentatie. Serieus, voorzichtig en immuun voor enthousiasme. Wantrouwt de euforie. Verstandig en voorzichtig.

Routeplanner

Stabiel en beheerst. Een praktische organisator, die beslissingen in concrete werkzaamheden omzet. Heeft een goed ontwikkeld zelfbeeld en beheerst zijn gevoelens. Noest en gedisciplineerd maar met flair in het organiseren, zeker onder druk of in verwarrende situaties.