Groene punt

Een visueel ‘anker’, voor jou alleen…

werkvorm oefening teamontwikkeling ontwikkelplan

Een anker…

Wat is een anker? Nou, eigenlijk is dat betrekkelijk simpel. Denk aan de ‘hond van Pavlov’. Of, als je zelf wat ervaring hebt met honden, zul je ongetwijfeld deze voorbeelden herkennen. Een hond die bovengemiddeld enthousiast reageert als jij de wandelschoenen aantrekt, de hondenriem van het haakje haalt, je autosleutels pakt, en dergelijke. De hond herkent die patronen en associeert die met een wandeling. Voor ons geldt eigenlijk hetzelfde. Ook wij mensen reageren op bepaalde situaties. We noemen dat stimulus-reponse.

Bedenk eens van welke muziek, wel muziekstuk, foto of schilderij jij een buitengewoon goed gevoel krijgt. En uit diezelfde categorieën… waar krijg jij een naar gevoel van? Op welke plaatsen in de wereld was of ben jij volledig relaxt? En waar niet? Welke stimuli waren in dat soort gevallen aanwezig? Ga daarvoor gewoon je zintuigen af. Oftewel wat zag je, wat hoorde je, wat rook je, wat proefde of wat voelde je? Waarschijnlijk als jij die muziek luistert of terug gaat naar dat moment waarin je volledig relaxt was, zul je al rustiger gaan ademhalen en zul jij je rustiger voelen. Stimulus-response.

De groene punt

De groene punt gaat over een punt op de horizon. Een punt waar jij naar toe zou willen gaan. Het is een metafoor voor een doel dat je wil bereiken.

Opzet ‘ontwikkelorigami’

De vraag is echter hoe we dit alles kunnen voorkomen en hoe we ervoor zorgen dat innovaties en/of verbeteringen daadwerkelijk goed worden ingevoerd. ‘Bezint eer ge begint’. Maar wat zijn dan de vragen die elk team moet kunnen beantwoorden om tot een solide ‘ontwikkelplan’ te komen? Wat zijn de overwegingen die een team moet maken? Welke vragen moeten er binnen het team beantwoord worden om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen en verbeteringen ook écht tot een beter resultaat leiden? Zie daar de oplossing: de ontwikkelorigami.

Instructie voor het gebruik

Doorloop de volgende stappen:

  • Print het werkblad ‘ontwikkelorigami’ dubbelzijdig op A3 formaat. Let op: het is de juist de bedoeling dat de tweede pagina (de achterzijde) ‘op z’n kop’ staat.
  • Vouw het werkblad:
    • Start door stap 5 (aan de onderkant van het A3) langs de stippellijn naar achteren ‘weg’ te vouwen. Je ziet nu alleen nog stap 1, 2 en 3.
    • Vouw vervolgens, ook stap 3 naar achteren ‘weg’. Je ziet nu alleen nog stap 1 en 2. Er liggen nu 3 lagen papier op elkaar.
    • Vouw tot slot stap 1 aan de bovenkant ‘weg’, als het ware om die andere 3 lagen heen.
  • Werk tijdens een teamsessie of werkoverleg. Bij voorkeur in kleine (sub)groepen van 3-4 personen.
  • Begin bij stap 1, beantwoord de vragen en volg de instructies voor het ‘omdraaien’ of ‘openklappen’ van het werkblad.
  • Uiteindelijk heb je op de achterzijde een mooi overzicht van ‘jullie koers in ontwikkeling’

Download het werkblad ‘ontwikkelorigami’

Loading